Pixabay
W związku z obecną sytuacją epizootyczną dotyczącą wystąpienia ognisk pryszczycy na terenie niektórych krajów europejskich, między innymi Węgier i Słowacji uprzejmie informujemy i zachęcamy do zapoznania się z aktualnymi informacjami i zaleceniami udostępnionymi przez Główny Inspektorat Weterynarii.
Pryszczyca jest wysoce zaraźliwą chorobą wirusową zwierząt parzystokopytnych, takich jak bydło, świnie, owce, kozy oraz dzikich zwierząt (np. jeleni, saren i dzików).
Czy pryszczyca jest groźna dla ludzi?
Człowiek może zarazić się poprzez bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem lub poprzez spożycie surowego, skażonego patogenem mięsa, a także zawierającego wirusy niepasteryzowanego mleka i niepasteryzowanych przetworów mlecznych. Choroba u ludzi zwykle ma łagodny przebieg. Niemniej jednak osoby pracujące w gospodarstwach rolnych powinny zachować ostrożność, przestrzegać zasad higieny oraz unikać kontaktu z chorymi zwierzętami.
Idąc za komunikatami służb weterynaryjnych apelujemy do hodowców oraz wszystkich osób mających kontakt ze zwierzętami gospodarskimi o zachowanie szczególnej ostrożności i stosowanie się do zasad bioasekuracji.
Pryszczyca powoduje powstawanie pęcherzyków i pęcherzy na błonie śluzowej w jamie gębowej, na wargach, języku, w okolicy otworów nosowych oraz na wymieniu, strzykach, w szparze międzyracicowej i na koronkach racic.
Zakażone zwierzęta:
- niechętnie się poruszają mają podwyższoną temperaturę ciała,
- obserwuje się apatię, kulawiznę i utratę apetytu oraz spadek mleczności,
- u bydła obfite ślinienie ciężarne samice mogą ronić, a młode zwierzęta mogą padać bez widocznych objawów klinicznych.
Wszelkie podejrzenia wystąpienia choroby powinny być niezwłocznie zgłaszane do najbliższego lekarza weterynarii lub Powiatowego Inspektoratu Weterynarii. Co bardzo ważne, należy pozostawić zwierzęta w miejscu ich przebywania.
Uniemożliwić osobom postronnym dostępu do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie. A także wstrzymać się od wywożenia m.in. produktów pochodzenia zwierzęcego, wody, ściółki itp.
Jak powinieneś chronić swoje stado?
Legalne źródło pochodzenia zwierząt. Zwierzęta wprowadzane do stada muszą pochodzić z wiadomego źródła, być oznakowane oraz zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny.
Izolacja nowych zwierząt. Każde nowe zwierzę wprowadzane do gospodarstwa musi przejść okres kwarantanny, zanim trafi do pozostałych zwierząt.
Kontrola zdrowia zwierząt. Regularne badania weterynaryjne są kluczowe w zapobieganiu chorobie
Czyszczenie i dezynfekcja. Konieczne są regularne działania prewencyjne: czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń, sprzętu i narzędzi wykorzystywanych w gospodarstwach.
Higiena osobista. Personel obsługujący zwierzęta powinien przestrzegać zasad higieny oraz stosować odzież i obuwie dedykowane do obsługi zwierząt.
Ograniczenie kontaktu. Należy unikać kontaktu ze zwierzętami z innych gospodarstw, nie użyczać sprzętu rolniczego ani wykorzystywanego w gospodarstwach, zwłaszcza w przypadku podejrzenia zakażenia i w okresie wzmożonego zagrożenia.
Należy również bezwzględnie przestrzegać zakazu wchodzenia na teren gospodarstwa osób postronnych. Co bardzo ważne, jak przekazują służby weterynaryjne i Ministerstwa Rolnictwa: w Polsce nie ma pryszczycy i na chwilę obecną nie ma podejrzeń tej choroby.
Szczegółowe informacje na temat pryszczycy, w tym objawy, drogi przenoszenia oraz środki zapobiegawcze, dostępne są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii >>> www.wetgiw.gov.pl